Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dilluns, 23 de març del 2020

PANTÀ DE TAVASCAN. LLADORRE. PALLARS SOBIRÀ


A l’entrada de la població de Tavascan ens donava la benvinguda aquesta antiga turbina, que va iniciar l’aprofitament de l’aigua com a productora d’electricitat, provinent del Noguera Pallaresa.

Juntament amb el pantà de Graus formen el complex hidràulic de l'alt Cardós. El funcionament d'aquest està totalment automatitzat i teledirigit des de la central de comandament  a Lleida, des d'on s'obren i tanquen les vàlvules i comportes, per regular l'aigua que farà moure les corresponents turbines. A les centrals no hi ha cap operari de forma permanent.

Durant anys a complet la seva feina fins la modernització que li ha permès el descans  i mostrar-se com història del passat.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau