Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 15 d’abril del 2020

CREU GÒTICA DE SANT PERE DE MADRONA. PINELL DEL SOLSONÈS



Al maig del 2011, fou col·locada una rèplica de l’original creu de terme al camí ral que connecta el castell de Madrona amb la nova església parroquial  del segle XVIII.

La creu de Madrona original és una creu de terme d’origen gòtic flamíger, del segle XV. Força degradada que serà exposada a la església nova de Madrona. El conjunt de la creu constava d’un fust octogonal amb representacions, probablement de vuit apòstols ubicats dins d’unes fornícules.

Damunt d’aquest capitell s’alça la creu on hi ha Jesucrist clavat a la creu. Només porta el vel de puresa, té els braços separats i els peus, clavats l’un sobre l’altre.   Damunt el colom eucarístic, i al revers, la figura de la Verge i a sobre l’àliga de l’evangeli de Sant Joan. En aquesta època el crucifix representa un sentiment d’humanitat i de sofriment personal.

Tota l’estructura descansava damunt d’un sòcol esglaonat de pedra amb tres graons, a sobre del qual hi havia una base quadrada de pedra i formada per dos blocs monolítics.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau