Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dijous, 16 de maig del 2019

EL PUIG DE LA BALMA. MURA. BAGES

En una de les nostres sortides a la recerca d’esglésies, visitàvem el lloc del Puig de la Balma. Aquesta impressionant  edificació va ser utilitzada com escenari per la filmació  de la pel·lícula: "Pa Negre". 

El Puig d ela Balma (541,2 msnm.) és situat a prop  del poble de Mura. L’indret és a llevant del paratge de la Quebeca i al nord-est del de la font del Puig, i al sud-est dels Corrals de la Quebeca.


Tot i que el seu origen deu ser anterior, la notícia més antiga a l'entorn el poblament del mas Puig de la Balma prové de l'arxiu de la casa i data de l'any 1278, quan Ermengol de Banyeres, militar i senyor feudal del terme i castell de Mura comprà a un tal Guillem Barba, de Terrassa, un establiment pagès que es coneixia pel nom de l'Espluga de la Vila Mancada.

Els murs d'aquest mas es troben encabits i penjats en els replans escarpats d'un cingle, tot aprofitant les cornises naturals. La part més antiga es podria considerar d'època preromànica, però s'hi han fet afegits al llarg dels segles. El casal és força irregular en tots els sentits: en alçada, amplària i profunditat. És destacable el caràcter defensiu i fortificat que aquesta construcció tindria anteriorment, aspecte que es pot deduir per la presència d'una espitllera tocant el sostre de la roca, des d'on es pot vigilar tot el camí d'accés a la casa. El sector més arcaic queda completat per unes arcades de caràcter medieval.



Els propietaris actuals són descendents directes dels primers pagesos que habitaren el mas i conserven el cognom Puig.  El mas acull un museu i una residència casa de pagès amb bar, restaurant i habitacions

Casal del Puig de la Balma és una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau