Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 31 de maig del 2019

QUAN LES FÀBRIQUES CATALANES EREN FORÇA IMPORTANTS. SALLENT

Generador de corrent elèctric continu marca RUSTON&HORNSBY, fabricat a Anglaterra cap el anys 30 del segle XX. Aquest model és el 6XHR que produïa electricitat amb un motor dièsel mono-cilíndric de quatre temps de funcionament horitzontal, i amb un cubicatge de 19,25 litres. Té un pes de 5 tones i desenvolupava una potència de 36 cavalls, equivalent a 26,8 KW, i a un règim màxim de 330 revolucions per minut. Aquest motor ja tenia un sistema de lubrificació per bomba d’oli.


Aquest motor va ser recuperat de la Fàbrica de les Culleres de Sallent. És un dels motors més reconeguts i utilitzats durant bona part del segle XX per la producció d’electricitat d’arreu, també a Catalunya. La marca RUSTON&HORNSBY fou un dels fabricants anglesos de motors per locomotores i vehicles pesants, així com de generadors de corrent, més importants del segle XX.


El model 6XHR va ser fabricat entre 1930 i 1964 amb diferents variants. El que podem veure aquí pertany a les primeres sèries fabricades entre 1093 i 1940.

Popularment aquest tipus de motor era conegut com la “burra”.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau