Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 8 de març del 2013

QUAN L’ABANS I L’ARA REVIUEN. FINAL.

EN LA CASA



El Maurici aquesta tarda eix satisfet de la consulta. Ha sortit amb la cara somrient perquè les visites d’avui han estat constructives i ha passat una tarda plàcida, sense cap desordre, només el darrer cas l’ha produït una certa inquietud. Quan la pobra dona, malgrat anés força enjoiada i guarnida amb bona roba, s’ha quedat palplantada enmig del despatx. Guarnida pot ser una expressió incorrecta més no s’ha atrevit a donar-li un altre nom al conjunts de xals, suèters escotats, joies i perfum, en fi cadascú es vesteix com li agrada. Va quedar plantada enmig de la sala com si fos lligada, guaitant amb suspicàcia a dreta i esquerra, espaordida i sense fer cap moviment per avançar ni per assentar-se al divan per iniciar la consulta, per un moment ha pensat que hauria un aldarull com l’havia succeït en certes ocasions amb altres pacients.

S’ha acostat per suament menar-la agafada del braç cap el divan però malgrat la seva experiència per un instant ha dubtat al veure-li la cara blanca, més aviat cendrosa i esmorteïda, la boca mig oberta, mossegant-se els llavis però quasi sense alenar i l’expressió de la cara buida de pensaments sense ser-hi. Després la pacient ha sospirat forta i  profondament com qui arrenca l’ànima de dins el cos i s’ha deixat conduir mansament i ha donat respostes adients a totes les qüestions que l’ha preguntat per saber el que li produïa aquest trasbals.

Pobre Bernadette Gualtier i el seu trauma mental fill del desig i de la religió. Va entrar en un convent molt jove quan encara havia de jugar amb nines, havia que obeir la tradició familiar, amb molts avantpassats religiosos, tant homes com dones. Després va caure innocentment amb pecat i va ser expulsada de l’orde. Va casar-se, i més tard separada, un altre matrimoni, altre separació. Poc desprès va viure una vida bohèmia amb un artista i amb més artistes.  Enganxant-se finalment a festes estranyes i cabalístiques buscant potser la pau de l’esperit perduda o un altre déu en qui creure. A continuació va presentar-se el trauma mental, fill d’un conjunt de fets com: l’alcohol, segurament malgrat ho negui les drogues i les moltes experiències sexuals de tot ordre i ara a intentar refer el esser humà. Sort que casos com aquest només passen esporàdicament.

Mira el rellotge i recorda que ha de telefonar a la Ingrid. Vol saber quan tornarà i si el viatge el farà en tren o en avió. Ell preferiria que ho fes en tren perquè quan pensa en l’avió se li fa el coragre, com si tingués un mal presagi.

Però com és d’hora i els autobusos van de gom a gom decideix anar a casa a peu, talment per estar-se assentat al selló davant del televisor no val la pena córrer. La casa buida sense el soroll dels dos infants li fa basarda, sempre quan arriba li fan una rebuda apoteòsica i avassalladora, cercant una llaminadura o volent-li explicar les seves mil entremaliadures o també tot hi ha que dir-ho, no són gens dolents, algun que altre premi de la professora. Sospira pensant que més val duri aquest confiança entre pares i fills i no sigui com els casos de manca de relació que se li presenten a consulta.

Des què, a causa de la crisi, l’Administració ha retallat els sous  dels funcionaris ha pres la determinació de només fer servir el cotxe quan és necessari i anar per Tolosa a peu, de casa a la clínica i de la clínica a la consulta i retornar a casa en l’autobús. No és un recurs econòmic, per voler gastar menys si no que també l’ajuda a caminar. Fer una mica d’exercici és necessari , perquè la seva cintura començà a marcar allò que s’anomena la corba de la felicitat. A més caminar és una cosa convenient i ho recomana als seus pacients no com pràctica curativa, és una llàstima que els problemes dels seus pacients no es solucionessin tan fàcilment. Més aviat com una teràpia de relaxació i ja què lassar el cos produeix el descans de l’ànima. Tot és pogués curar tant fàcilment i econòmic.

Una trucada del mòbil el treu dels seus pensaments. Protegint l’orella contrària per aïllar-se del brogit del carrer parla pel telèfon amb la Ingrid, la Marlene, la sogra està molt millorada però la Ingrid hi vol romandre encara un parell de dies més, fins acompanyar-la a la visita del metge i conèixer quina ha estat la causa del ensurt. Parlaran demà. Una abraçada de la sogra i petons del nens li transmet  la Ingrid.
¾    I ara què?- es pregunta a si mateix acostumat com està a fer-se mil conjetures mentals quan escolta als pacients.- I si em prenc una cerveseta i un entrepà i marxo tranquil·lament xino-xano a casa. Així el que guanyo per un cantó ho compenso caminant. Això es negociar les temptacions. 

S’asseu en un bar proper on sap tenen un bon servei tant en qualitat com en higiene. Mentre espera, altre cop com en un mot encreuat repassa les visites de la tarda. 

La dona, la meretriu, pobra Clara. Sí, pobra Clara, perquè a pesar dels anys passats encobrim la seva personalitat en el prenom de Jennifer, no hi ha dubte que la Clara, aquella joveneta de l’Aran perviu enmig del fangueig de la vida que s’ha vist obligada a viure. Ara ja a la mitjana edat i bastant ben aposentada, segons ha dit; hagi guanyat els diners com sigui, fortunes admirades hi ha en el món que tenen com a precedent moltes misèries; crec que es possible refer-la i donar-li il·lusions. Han quedat en fer noves visites i crec què ens hem sortírem. 

L’home, el policia, el Thomas. Quines voltes dóna la vida, tampoc el noi, el Tomaset de la val d’Aran ha portat una dolça vida. El destí a vegades juga fort i no regala a tothom un camí de flors i violes. Les roses són maques però amb espines que punxen i la música si no coneixes la solfa desafina i produeix esgarrifances envers de plaer. També he quedat en veure’s de nou i malgrat no crec reconeixes a la dona, el Tomàs,  se la ullava de bon grat. Vertaderament la Clara feia goig, qui sap... 

I després la parelleta, la Juliette i el Martí. Ell encara seré, devia d’haver estat un bon metge cirurgià, pausat i sabem en tot moment que fer. Un home que no es deixava portar pels nervis. Llàstima la crisi soferta amb la mort de la nena, sens dubtes hauria hagut de consultar un bon psicòleg abans del intent de suïcidi en el pont. Sort va haver de què fos només un intent de treure’s la vida i el temps ha cicatritzat la ferida interna i l’home ha iniciat una nova vida i un nou treball.
 
I la “femme”, la Juliette, maca la noia, amb un complex de cireretes que no sap per on sortir-se. Ha estat valenta al trencar amb el Bernat i allunyar-se dels pares per  iniciar una vida nova en el sud de França. Sap greu aquesta coincidència del capritx perquè es veuen tan enamorats i pendents l’un de l’altre. De tot cor els ha ofert una solució:
¾    Mireu l’amor tan físic com psíquic és una llavor que floreix i puja amb l’enteniment i el bon tracte. Aleshores al cap dels anys aquesta flor fineix i si només és el concepte del joc sexual allò que us ha unit sol desaparèixer sense fructificar i no deixa més que uns pètals ressecs que el mateix aire o simplement un suau contacte descuidat converteix en una pols que si et toca als llavis deixa un regust amarg i agre.  Vosaltres en aquest moment sou com la encarnació d’uns déus grecs, per exemple Hermes i Afrodita, el vostre amor és pur, sense interès, i teniu cultura i coneixements equiparats. Els vostres cognoms són diferents i ningú ha de sospitar cap grau de consanguinitat sigui quin sigui el resultat de les proves d’ADN. Viviu aquest bell moment sense cap temença, sé que no sou persones religioses, per tant no hi ha cap tabú que impedeixi vostra relació. Viviu el ara i l’avui i el misteri del demà, la por del futur no ha d’espatllar el vostre amor. Els homes no us jutjaran i Déu si existeix tindrà tanta feina a castigar els uns i els altres; jo mateix en serè un dels castigats; que segurament no us prestarà cap atenció. Sigueu feliços i si en un moment heu de trencar aquest petit món que heu creat feu-lo sense recança. Sempre hi ha temps d’iniciar un nou viarany en la vida. Tampoc crec amb un Déu  punidor crec més aviat amb un Déu d’amor que perdona com bon pare als seus fills esgarriats. Si us plau sigueu feliços i si voleu torneu algun cop per albirar vostra flama encensa. Us he de dir que jo ho he aconseguit  amb la meva relació que va començar també per rars camins. 

Passa el cambrer i aprofita per abonar la compte. S’aixeca de la taula i espolsa unes petites molles potser imaginàries del pantalon. Marxa amb pas moderat a la seva casa. 

En arribar aprofita la quietud per dutxar-se. Se li fa estrany el silenci que regna. Veu la televisió intentant captar el canal que li cridi l’atenció i en acabar les notícies decideix anar al llit.  El llit sense la calidesa de la Ingrid sembla com una illa deserta i plena de miratges. Dóna voltes d’un costat a l’altre i en aquest estat ingràvid del son i el rodolar damunt els llençols somnia amb els pacients de la tarda. 

Una barreja de cares, aparta de la ment la cara de la Bernadette, això és un problema greu que necessita més atenció, ja hi pensarà una altra estona. La cara de la Clara i del Thomas voleien davant l’eteri món mental i la suma dóna el Martí. Fesomia de la Juliette, trets de la Clara també semblen propers... 

Una altra volta i enmig de l’estat somnolent: cireres, cireretes, més cireres i llavors la llum aclareix les idees. Son familiars...

Hauria? Millor que no! O millor sí? I sí...que passaria. Finalment, si el destí els ha reunit casualment a la seva consulta que el mateix destí decideixi. 

Miquel Pujol Mur
Berga, 12 octubre 2010