Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimarts, 5 de març del 2013

QUAN L’ABANS I L’ARA REVIUEN. VII.


EN EL PARC.

El Maurici camina lentament pel carrer en direcció a la seva consulta de psicologia. Avui l’Íngrid ha marxat a Estrasburg amb els dos nens a veure la seva mare, la Marlene, que fa pocs dies el cor l’hi donar un ensurt i el metge va recomanar-li fes una mica de repòs. En pensar-hi, un lleu somriure se li escapa dels llavis a l’imaginar-se el descans que pot haver per la convalescent amb l’arribada del Paul i del Jean. Sort que l’àvia està curulla i satisfeta quan veu els caps rosos dels néts, que mai havia pensat tenir, voltant per la casa. 

Mira el rellotge que porta al canell i se n’adona que encara és molt d’hora per arribar a la consulta. Avui la visita en el Clínic ha estat breu, no ha anat a dinar a casa, sinó que ha menjat a prop del centre mèdic i ara mentre camina en direcció al consultori pensa que es molt aviat per tancar-se dins la sala i escoltar els petits tràngols de la vida de cadascú dels pacients, i evitar que facin gratacels de simples tendes de campanya.

Mira al seu entorn i veu les taules i les cadires de la cafeteria del parc sota l’ombra dels majestuosos arbres que protegeixen el lloc del sol i la calor de l’estiu. Creua el carrer i divisa una taula i unes cadires molts adequades per relaxar-se una mica. Potser el màxim perill sota l’arbre serà la deposició d’algun ocell però al recó escollit hi ha un para-sol per evitar-ho. S’apropa servicial el cambrer, i li demana un cafè doble amb gel. Sempre li ha semblat que el gel aigualia el cafè i fa anys que el demana doble de cafè i sucre.

Li crida l’atenció la picabaralla d’uns nens, assentats dues taules més enllà, a causa d’un d’aquests jocs educatius electrònics, que més què res, semblen dedicats a ensenyar com fer traspassar la línia entre la vida o la mort. Com si matar al pròxim fos un joc, la televisió tant què parla dels nens soldats, la seva indiferència en prémer un gatell i matar a un esser humà, i nosaltres en el nomenat primer món deixem jugar als nostres infantons a jocs de mort i vida, a veure qui elimina més ràpidament al contrari i guanya la partida. Més valdria que aquests temps ho omplissin en jocs de pau i  treva.

Saber conviure i ajudar-se els uns als altres a ser habitants d’aquest planeta de forma pacífica. Però hi ha molts interessos, que fan es visqui de silencis, en bé de la fortuna dels poderosos. Els nens són assentats al costat de la mare, molt ben guarnida, massa per sortir a passejar amb nens, pensa en Maurici; l’Íngrid mai s’hauria posat un vestit tan descarat.

S’ha abstreu del soroll dels nens, fins i tot de l’aparença frívola de la mare. Portat pels seus pensaments recorda els somnis de joventut quan essent un xaval aproximadament de l’edat dels sorollosos veïns va creure sentir dins seu la crida del Totpoderós i després d’obtenir el beneplàcit dels seus progenitors va ingressar en l’orde de Sant Benet. Pobres pares, quin sacrifici en bé de la seva voluntat i de la religió, essent fill únic deixar-lo marxar.
Primer va ser un simple escolanet, un cantaire més de l’escolania. Més tard, el noviciat ja vestit en l’hàbit i la corda, cíngol de la fe i la pobresa. Després els ordes menors i per fi va ser consagrat com a sacerdot. Hi ha estones que recorda aquell dia quan va ser ordenat capellà com el més important de la seva vida. Llàstima que el pare ja no va ser present i la mare va morir al cap d’un any.

Va restar en el bisbat perquè era un bon comunicador i un bon economista. Van considerar els seus mentors que podia fer una bona tasca en diferents càrrecs d’organització dintre de l’Església. Sí, dintre de l’Església amb majúscules, aquell lloc amagat on és més evident el proverbi: “Que no se n’adoni la mà dreta el que fa la mà esquerra”. Allà on es barreja la religió amb els diners. Així va trencar-se gran part de la seva fe i la seva il·lusió per catequitzar amb la paraula i els fets a la pobre gent del tercer món. 

Aviat va ser un d’aquells monjos de la Cúria de la diòcesi que entremesclà profà i diví. Religiositat per un cantó. Recepcions mundanes per l’altre. Diners i prebendes a canvi de favors. Viatges al Vaticà, conèixer la fastuositat de les recepcions amb els fidels i la misèria humana, no de riquesa sinó de sentiments dels pidolaires afortunats, moltes vegades en no sap ningú quins bruts afers. 

Així en aquests trencacolls i altres de semblants va transcorre la seva vida en Déu. Que profunda va ser la seva decepció, s’havia imaginat una vida de sacrifici i ajuda a la gent pobre. Viure enmig de la pobresa i gaudir d’aconseguir com mostra de la seva valia i la seva fe la conversió d’infidels i fer-ne germans en Déu. Salvar cossos i ànimes. El paper que va tocar-li representar va ser navegar en les aigües procel·loses dels negocis on el Déu més important és el vedell d’or que van adorar els israelites en el món Sinaí.

Durant anys aquesta va ser la seva feina, consolant-se, pensant que dins la nau del Senyor, hi ha el capità, els oficials i els mariners però, tan importants com ells, són els maquinistes que enfonsats en les sales de motors amb les mans brutes, el rostre suat i cremat pels vapors i l’escalfor fan anar el vaixell endavant. Les seves mans eren brutes, però pels diners, i la seva cara havia cops que s’enrojolava pels tractes i proposicions ofertes. Negociar amb la fe.

En arribar a la quarantena, la crisi que poc a poc s’havia anat gestant va esclatar sobtadament. Crisi de la fe veient el món on vivia que l’allunyava cada moment més dels seus somnis de joventut. També la sexualitat, reprimida durant tot el sacerdoci, ara s’obria pas en el contacte amb aquelles dones perfumades i ofertes a proposicions que trobava en les recepcions a què es veia obligat a assistir en l’empeny de la seva tasca. Segurament la seva forta creença l’havia mantingut fidel al jurament de castedat però, ara quan la fe s’esllavissava perillosament ressorgia entremig de les escletxes com llengües de foc menyscabant la seva integritat.

Va decidir parlar amb el seu superior i va trencar l’alegria de qui anava a anunciar-li que el promocionaven en poc temps per a ser membre de la Cúria pontifícia. El bisbe, una persona d’edat, no tenia cap interès en promocionar-se però seguia amb gran atenció el desenvolupament de les labors del seu subordinat. Segurament havia la idea que tenir una amistat dins el cercle proper al Sant Pare podia ser-li de gran ajuda.   

Primer, seguint el consell del seu desencantat superior va retirar-se en un convent a fer vida monàstica e intentar aclarir els seus pensaments recollint-se en la meditació, la pregària i el dejuni per així minvar les temptacions de la carn i al mateix temps aconseguir elevar el seu pensament envers l’espiritualitat cap a Déu.

En principi va semblar haver trobat el bon camí, però més tard, el tros avançat va actuar com un revulsiu. Acostumat des de feia anys a la vida en societat i la relació amb persones de diferent índole, l’aïllament va fer-se-li insuportable i va començar a sortir més o menys dissimuladament de la reclusió que suposava les parets del cenobi. Vestit de paisà passejava pels pobles del costat observant com vivien les persones normals i va enyorar els anys passats amb els pares i la vida anterior al sacerdoci.

I com no hi ha dos sense tres, en el seu camí va presentar-se la persona adient a la seva situació: l’Íngrid, bé, l’Íngrid ben bé no, sinó una altra anima amb dubtes i temptacions. La germana carmelita, sor Assumpció.

Recorda, al temps que fa un glop al cafè amb gel, la primera vegada que és van trobar en un dia radiant de sol en una cafeteria similar a l’actual. Tots dos vestits de paisà i sense cap distintiu de la seva condició. Ell assentat en una cadira i el cambrer que no feia cas a la dona que va seure en una cadira en una taula prop seu.  En el moment que el cambrer el va mirar, va cridar-lo i va fer que atengués a la noia. Ella li va agrair amb un somriure i ell va aprofitar per iniciar una breu conversa amable. Abans de cinc minuts era al costat de la dona i quan van marxar al cap de dues hores el cambrer ja els guaitava nerviós pel poc import de la consumició feta durant tant temps asseguts a la taula. Van simpatitzar de seguida i no gaire temps després van penjar els hàbits i van iniciar la seva vida en comú. Va finalitzar els estudis de Psicologia i va començar a exercir la carrera. L’Íngrid va obtindre plaça de llevadora en la maternitat de Tolosa. 

No va ser fàcil el camí iniciat amb companyia, en qualsevol instant sortia el penediment per l’abandonament de la fe. Però llimant suament els asprors del sender es convertiren en una parella feliç. La persona que més els va ajudar va ser la Marlene que al fer-se gran, l’haver-se mort el seu home i tenir el fill gran casat però treballant als EEUU notava la soledat. Poc després el naixement dels dos nens va omplir-la encara més de joia i malgrat viure lluny la possibilitat de veure’ls per festes o vacances la feia rejovenir.

Mira novament el rellotge i s’aixeca per anar a la consulta. Espera una trucada de la seva dona però deu ser ocupada amb l’àvia i com l’Íngrid sap que mentre esta en la consulta no vol ser interromput les visites el telefonarà al vespre quan sap ha acabat les visites.

Poc camí has fet des que vas començar el sacerdoci rumia mentre camina, primer escoltar les confessions de la gent i intentar aplacar les seves ànimes de la por del pecat i fer suportables les pressions del món. Ara continues el mateix treball escoltant i aconsellant als pacients també per què tinguin una vida més digne i plaent. Escoltar, perdonar, aconsellar com si encara estigués en el confessionari, una feina molt pesada per unes simples espatlles humanes.

Entra al consultori per la porta posterior i parla amb la Josefina, la recepcionista. Mentre fa una ullada als pacients que esperen en l’espai de la sala. Una dona ja gran que millor seria que s’hagués vestit una mica més senzillament, un home també més o menys de la mateixa edat una mica corpulent i una parella, aquests si són parella perquè són agafats de la mà i es miren als ulls mentre parlen en veu baixa.

Menys mal avui no hi ha cap que miri nerviosament d’un lloc a l’altre mentre es refrega les mans. Tampoc cap que vulgui emprendre la fuga. Pot ser una tarda tranquil·la.
  -->Faci passar al primer- diu a la Josefina.

CONTINUARÀ...

Miquel Pujol Mur.                                                    
Berga, 22 setembre 2010.