Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 5 de desembre del 2012

EL PESSEBRE DE NADAL.


La Maria ha arribat fa pocs dies a casa la seva tia a pagès.  Els seus pares estan força enfeinats pel treball, a més tenen una sèrie de malentesos que fan perillar la seva vida en comú i han volgut prendre’s un temps de reflexió. Com la nena no era convenient estigues enmig de les males paraules i tibantors dels seus majors han optat enviar-la a casa la germana de la mare, malgrat què, les dates són més adequades per passar-les en família.  

A casa de la tia tot es pau i tranquil·litat. El Joan, l’home de la tieta Anna, treballa el camp, cuida unes poques vaques i si li demanen fa alguna “xapussa”,com ell diu, de paleta a les cases del voltants. El Josep, el seu cosí, és un bon sagal, fort i sa potser una mica innocent sense tantes trapelleries de la gent de la ciutat.   

La Maria ha començat a anar al col·legi del poble veí. Tret d’alguna nena que li diu figaflor pel seu parlar de ciutat no ha tingut cap problema per integrar-se amb el grup. El Josep li ha fet de padrí i tothom l’ha acceptada com una més. Na Florència, la mestra, al veure-la tan fina i educada l’ha triat per fer el paper de Mare de Déu en la representació de Nadal. La Joana també hauria servit però era tan pagesa i cavallot que era capaç d’enfrontar-se amb qualsevol dels nois i barallar-se a cops. La Maria sembla incapaç de trencar  un ou. 

S’acosta la data de fer l’obra i la Maria no està gens contenta de com interpreten el paper amb el seu cosí. Fan de parella, de Josep i de Maria. Avui han tornat d’hora de col·legi i tenen la tarda lliure.
¾    Josep, porta l’asenet, per assajar l’entrada a l’estable.
¾    D’acord- contesta el noi bellugant el cap mentre pensa: Aquestes noies no deixen a ningú en pau. Jo ara m’aniria a jugar a futbol amb la colla, però pobre noia sense els pares. Va Josep, estigués complaent, com diu la mare, clar ella també és dona. Remugant sota el nas va a ensellar el pobre ruquet.  

Per fi la Maria es muntada damunt el petit ruc. Ha costat déu i mare per pujar-la. Les mans del Josep fent la cadireta i agafant-la després per la cintura han aconseguit per fi asseure-la correctament. Ara passegen per l’era muntada la Maria i portant el ronsal el Josep mentre l’ase amb el cap cot camina lentament mentre mossega alguna herba.

Des de dalt de la sella la Maria parla amb el Josep dient-li:
¾    Josep això d’anar dalt de l’ase em cansa molt. Imagina’t a la verge que anava embarassada! On podríem fer veure que és el portal.
¾    Què et sembla el tros d’ermita que a vegades fa servir el pare de pallera.
¾    Ai, sí. Podria ser bonic semblaria de veritat l’estable mig ruïnós. El terra ple de palla, fins i tot, l’ase es podria agenollar davant nostre com donant-li caliu al nostre fill. El de Maria, vull dir!
¾    D’acord!- contesta el Josep dirigint l’ase per la regna. 

Poc després dins la vella ermita intenten escenificar el naixement. El Josep amb una vara dret i mirant el bressol. Un simple cabàs abandonat amb una pedra. La Maria asseguda en un petit tamboret i cobrint-se el pantalon amb un drap de la tia perquè sembles una faldilla. L’asenet tombat a terra i mossegant un petit feix de palla que el Josep hs recollit i l’ha posat davant la boca de l’animal i el bressol. 

La tarda és fosca com son les tardes d’hivern curtes i fredes però un moment, només un moment, un raig de sol trenca les bromes abans d’amagar-se i entrant per la finestra sense vidre il·lumina l’escena. 

Una noia jove, quasi una nena, dolça i morena amb un bressol davant seu, l’ase i un xicot alt i fort, que sembla més gran del que és, al seu costat en una construcció malmesa i cobert el terra de palla. Un i altre es miren com si tot fos real i somriuen amb el beatífic somriure dels infants.  

L’obra va tenir un gran èxit al ser representada i la Maria va veure entremig de tots els caps, els caps dels seus pares junts i xiuxiuejant entre ells. Per sempre o només per un temps, pensa i després es digué: Tot es possible en Nadal.   

Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.
Berga, 03/12/2012.