Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 24 de juliol del 2013

LA MUERTE DE AMALIA SACERDOTE d’ Andrea Camilleri.

Aquest escrit no vol ser cap judici sobre el valor artístic ni d’escriptura del llibre només és una breu ressenya d’haver-lo llegit. M’agradaria si algú l’ha llegit conèixer el seu parer.

He llegit el llibre “LA MUERTE DE AMALIA SACERDOTE” d’Andrea Camilleri publicat per “RBA Libros, S.Ai i traducció  al castellà de Juan Carlos Gentile Vitale.

Parlar d’Andrea Camilleri em sembla innecessari he llegit diversos llibres seus i sempre m’ha encantat. La majoria hem vist les pel·lícules de la sèrie dedicada a Salvo Montalbano. El personatge encarnat per l’actor Luca Zingaretti encaixa perfectament amb el desenvolupament de l’obra. Dient-ne mentalment quan llegim la novel·la veien l’actor com una part de la lectura.

Sicília i la seva gent tot una paradigma de la Mediterrània, les terres del sud d’Europa. El comissari Montalbano és un personatge peculiar, un funcionari zelós, representant de la Policia estatal, respectuós amb la llei –encara que no dubta a passar-la per alt quan es tracta de resoldre els seus casos–, lector voraç i gran amant de la gastronomia i de la seva pròpia terra siciliana. La seva poca ortodòxia a l'hora de resoldre els casos li porta importants problemes amb el cap superior.

En l’obra es fa notar els element del parlar sicilià. El cognom del comissari és un homenatge a l'escriptor barceloní Manuel Vázquez Montalbán, creador del detectiu Pepe Carvalho, un investigador aficionat barceloní també a la gastronomia i la literatura.

Escriure una petita nota sobre Camilleri em sembla fora de lloc per que la seva obra és prou reconeguda en el nostra país i sobretot mundialment.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.