Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimecres, 7 d’agost del 2013

DOLMEN BARRACA DEL CAMP DE JOSEPÓ

La nostre petita colla prenen com guia el llibre “Passejant per la Cerdanya” de Joan Carles Martínez editat per l’Editorial Sinopsis férem una sortida amb la idea entre altres coses trobar el dolmen anomenat Barraca del Camp d’en Josepó.

Vam elegir aquesta publicació per oferir-nos tota un seguit de sortides molt ben detallades i que ens semblà podíem realitzar fàcilment per conèixer una part de la nostra Catalunya. Aquesta vegada es tractava de conèixer el pobles anomenats de la Batllia, Baixa Cerdanya. En la nostra guia la caminada s’anomenava Passejant pels pobles de la Solana i en una de les seves planes ens indicava com aproximar-nos a aquesta mostra de la antiguitat de la població en la nostra terra.



Desprès de la sortida del Túnel del Cadí en la rotonda de la carretera de la Puigcerdà a la Seu d’Urgell, seguint en direcció a la Seu, la primera cruïlla ens porta com sempre per una carretera retorçada fins el poble de Cortàs.

Vam deixar el cotxe a l’entrada del poble de Cortàs i baixàrem fins l’indicador col·locat en la corba anterior. Seguint les senyals van travessar una petita riera i a continuació emprenguérem la pujada que ens porta fins el coll de Fans.

Una vegada dalt va començar la nostra recerca ja què mancat de clares indicacions fins que finalment el trobàvem entremig de matolls de ginebres i boixos. Un cop davant seu vam fer la fotografia de rigor per mantenir-lo en la nostra memòria.

El Diccionari català ens dona aquesta explicació: Tomba megalítica de planta senzilla amb tendència rectangular, sense additaments, per oposició a galeria coberta, sepulcre de corredor, etc.

La seva edificació és de cambra simple. Sembla va ser aixecat en una època que hi havia força població en la zona aproximadament en el període del calcolític i l’edat de bronze (2000-1000 aC)

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.