Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


diumenge, 18 d’agost del 2013

SANT LLORENÇ DEL MUNT.

Escriure una narració sobre el massís de Sant Llorenç de Munt i el seu monestir seria molt fàcil s’hi copies quatre dades preses a corre-cuita d’una enciclopèdia o d’altre llibre però pujar a dalt de la Mola té un significat de sortida i recrear la vista en un munt de paratges de particular bellesa.

Deixant el vehicle a coll d’Estenalles es segueix un camí mig enquitranat que pujant la costa ens porta a la primera panoràmica de l’entorn. Davant nostre s’alça el pic del Moncau (1053 m.) segona alçada del massís. Des del camí podem observar Montserrat al fons, Castellsapera i la Pola de la propera serra de l’Obac.

Continuat el camí s’arriba a coll d’Eres on hi ha un monòlit dedicat a la visita de Joan Maragall amb la inscripció que diu: “No sé que teniu muntanyes que us estimi tant”. Seguint la ruta passarem per llocs on els pilers cremàvem la  llenya per fer carbó vegetal i el foc ha deixat la seva marca en l’ennegrida terra.

Els Òbits és un altre dels llocs particulars que trobem en a caminada. Una balma de gran dimensions que ha estat obrada i s’ha utilitzat de refugi i vivenda. Hi ha moltes coves i balmes al massís que han estat habitades des de la prehistòria i s’han fet sovint excavacions a la recerca de restes neolítiques. També hi ha llegendes sobre els seus ocupants, com la dels moneders falsos.

La Cova del Drac, un gran penyal amb una obertura central i una estreta cova que comunica per l’interior amb una sortida en una paret lateral. Parlar de llegendes seria tornar a reprendre la llegenda de Sant Jordi. Molts punts de la muntanya en parlen com: el Cingle del cavalls on van ser derrotats diferents cavallers.

Ara després de una bona pujada s’arriba al cim, la Mola (1095 m) on destaca la figura del monestir de Sant Llorenç del Munt.  Des d’abans del 954 consta la existència d’una església dedicada a Sant Llorenç, Sant Miquel i Santa Maria. Segons una tradició molt antiga fou fundada per monjos del monestir de Sant Cugat del Vallès, malgrat els abats de Sant Llorenç no acceptaren mai de bon grat la submissió a Sant Cugat i durant anys van ser independents. L’abadia benedictina va ser consagrada l’any 1064. L’edifici té d’una sola nau, creuer i cimbori de tres absis. Progressivament va minvar el nombre de monjos i va deixar de tenir abats propis el 1608 i el darrer monjo l’abandonà el 1804.

L’any 1868 el rector de Sant Llorenç Savall i  historiador del monestir Antoni Vergés i Mirassó inicià la seva reconstrucció. És torna a obrir al culte el 1871. L’any 1931 fou declarat monument nacional i l’any 1987 finalitzà la primera fase de les obres de restauració.

Si ens situem en la taula d’orientació de la explanada veurem una gran extensió del nostre país, el Vallès, el Bagès, Montseny i el contraforts del Prepirineu i Pirineu. En els dies clars es pot veure, fins i tot, Mallorca.

Davant nostre el camí dels Monjos davalla la muntanya en direcció al Vallès.

Aquest és el camí que segueixen fins a can Pobla els cavalls i els ases per proveir l’hostatgeria de queviures.

Miquel Pujol Mur