Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimarts, 6 d’agost del 2013

NEU, BRUIXES I LLOPS.

La neu cau suament damunt Ossera. El mantell blanc creix lentament, però sense deturar-se, tapant les terres ermes del prats i muntanyes. Al mateix temps el llençol de neu s’engrosseix més i més. Al principi era com una flassada tènue i lleugera que el més petit bri d’aire aixeca de terra, ara ja, no el gruix és considerable i cobreix la terra com una màrfega que dissimula els paranys del sòl.
                 
Els llums de l’interior de les poques cases habitades són apagats només un raig de llum de la vella farola il·lumina la plaça on és troben els nostres amics completament absents de la neu i el fred que regna en la nit.

La dama de pedra des del seu lloc, el mateix lloc de sempre, domina amb la seva mirada immòbil els cortals i les serres que s’estenen davant seu. Escolta els lladrucs dels llops que des del proper Pirineu ressonen muntanya rere muntanya expandint el seu lúgubre ulular.

Més a la vora, en Sorribes de la Vansa refulgeix les flames d’un gran foc, la foguera gegant de l’aquelarre. Les llengües de foc pugen cel amunt en la nit nevada. En certs moments, s’apaigava la llum i se senten els crits de la bruixa al caure en els seu bots per damunt del foc. Aleshores sobtadament emergeix com si sortís d’una porta de l’infern el satànic boc, irat per desvetllar-lo del seu son en el llit de brases. Pren a la bruixa pel cos i es rebolquen junts per damunt del caliu ardent.

A la llunyania els crits de la bruixa i les rialles grolleres del diable s’ajunten a l’uníson. No s’endevina si el gemecs de la fetillera són de dolor, por o del plaer de jeure amb el dimoni i assenyalar a les altres bruixes el seu magisteri en el domini de la jerarquia.  

La dama de pedra prou anys fa qui és dalt d’Ossera. Fa prou anys que vigila des del seu observatori però mai la seva mirada immòbil i freda no ha conegut cap bruixa, goja o fetillera. Condemnats siguin tots al foc de l’avern!

Aquesta nit és especial, avui fa segles que es va consagrar l’església. No la d’ara sinó la primitiva que és soterrada entre les pedres d’aquesta més nova. Aquella gent que la construí parlava llatí i vestia cuirasses de pell i per armes portava principalment llances. Com un premi a la dama i els seus companys per la seva perseverança d’estar i guaitar des del cim les valls, els pobles i els camins propers, només per una nit han rebut el regal de la paraula.

La dama de pedra crida per fer-se escoltar per damunt del bufecs del vent, de la neu i la fredor que trasbalsa els sentits. De la seva boca de pedra surten aquestes paraules.
¾    Que penses petita campana del dia d’avui.
¾    Dring.- I poc desprès com d’esma un altre dring més.
¾    Només aquests drings tant breus i concisos! Al mateix temps t’he de dir que són encisadors.- digué la dama de pedra. - Pobre, tants anys sense opinar, solament quan et deixen parlar tibant de la corda, Ara no saps què dir. Com molta gent en el món!
¾    I tu campana del gros batall, què hi dius? Tu ets prou important i gran, i per tant, deus pensar alguna cosa.
¾    Drang- va respondre la campana amb un so orgullós i greu i no va afegir res més.
¾    Campana grossa, digués alguna cosa més- però la campana des de dalt de l’espadanya no va respondre.
¾    Ah, tu com ets important no et vols comprometre. No vols xerrameques. Tu fem el gara- gara  al capellà i els seus en tens prou. Però quan la campana xica dringa cridant a tot el poble aleshores t’aprofites del teu so poderós per fer-te notar. Farisaica campana!
¾    Tu obelisc de l’aire que tant xiules quan bufa la tramuntana que opines d’aquesta vesprada.
¾    Jo no vull opinar. La meva inscripció al final ja ho diu: El caràcter és silenci.
¾    Però en silenci i sense donar cap idea no podrem fer escoltar les nostres opinions.
¾    Tampoc t’escoltaran. Ens ha passat l’hora.

Tot torna al silenci. La neu continua tombant sobre la terra i el paisatge es cobreix  del seu inhòspit mantell blanc. El foc llunyà s’ha atuït i les cridòries dels llops i les bruixes han emmudit. Només el lleu soroll de la neu al tocar sobre el seu propi llençol, els flocs encara descendeixen amb força del cel i priven de veure. El salvatge fred entra dins el cor. La dissortada dama de pedra pensa:

Sí, més val callar. Llàstima per una nit que podíem parlar lliurement ens ha succeït el mateix de la majoria dels pobles que prefereixen acotar el cap i fer un tresor del silenci.

Aleshores es calla mantenint la seva hieràtica posició.

Miquel Pujol Mur.

Fotografia: M. Rosa Planell Grau.