Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


diumenge, 25 d’agost del 2013

DOLMEN DE LA CABANA DEL MORO. BESCARAN. ALT URGELL.

Sempre atrets per mil i una cosa aquest cop vam voler visitar el dolmen de la Cabana del Moro a Bescaran. Deixant enrere el poble de Bescaran seguirem la pista que porta al lloc on es separen el termes d’aquest municipi i el de Castellnou de Calcorze a la comarca de l’Alt Urgell.


Malgrat els indicadors que mai no són suficients i gràcies a l’amabilitat de unes persones que voltaven pels camps propers vam arribar al lloc on es troba la cista coneguda com Dolmen de la Cabana del Moro.

I cercant dades donarem la definició de l’Enciclopèdia Catalana d’aquests monuments, generalment monuments funeraris i que mostren que fa molts anys que en la nostra terra habitaven essers humans.

Monument Prehistòric.

Tomba megalítica de qualsevol tipus. Megàlit, monument construït amb pedres grans.

Generalment és composta d’una pedra plana posada sobre dues o més pedres verticals, de planta senzilla amb tendència rectangular, sense additaments.


S'oposa a galeria coberta, sepulcre de corredor, etc.

El terme, del francès dolmen, està documentat per primera vegada el 1868. Sembla ser que el seu origen prové dels termes bretó taol (‘taula’) i men (‘pedra’), o potser del còrnic tolmên (‘forat de pedra’), per les enormes roques foradades de Cornualla.

Uns altres noms populars catalans per a designar el dolmen són taula (Taula dels Lladres, del Port de la Selva), caixa, arca, etc.

Dins el terme de Bescaran, prop del límit amb els d’Aristot i Estamariu, en un coll a 1.306 m d’altitud, hi ha la Cabana del Moro, cista dolmènica formada per tres lloses clavades a terra, que configuren una cambra de 2,60 • 1,50 m, i una major de coberta.

S'hi han trobat restes de l’edat del bronze. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia M. Rosa Planell Grau.