Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dimarts, 1 d’octubre del 2013

NADAL DE POST GUERRA



La família va baixar sense pressa, havia temps de sobre l’escala del bloc de pisos adornada amb algun detall nadalenc. No penseu que eren detalls de gran ornamentació ni valor, que el temps de postguerra no permetien grans dispendis.
 
Senzilles campanetes, pinyes pintades de colors, figures de fang posades totes juntes on no fessin nosa per passar.  

Petites corones de vesc envoltaven els espiells de les portes. 

Malgrat  la penúria tothom sacrificava alguns cèntims per la il·lusió dels petits. 

Agafats per les mans, els nens envoltats pràcticament tot el cos per les grosses bufandes baixaven, grans i xics, cap a la plaça Maragall.  

En mig de la plaça un arbre tenia en el seu fullam lligades petites tiretes de paper de plata que amb els reflexes de les poques llums i el moviment del vent cridaven l’atenció de la quitxalla. 

Mals temps, temps de pobresa, temps en que cada petit detall adquiria un gran valor.

Després de mitja hora d’espera, en el lloc on la senyal indicava la parada del tanc, així se li deia al tramvia que pujava al barri d’Horta. Més amunt descampats s’oferirien per fer creixer la gran capital.

Un tramvia gros amb remolc, de morro arrodonit, no me’n recordo bé, però crec que la seva joventut l’havia passada en les vies potser de Chicago.

Feia un vent fresc, a la plaça rodona només l’arbre trencava la terra trepitjada.

Les persones feien cua una darrere de l’altra, com si d’aquest forma es poguessin protegir del fred. Les criatures tapades i posades enmig dels grans.

Poc a poc amb el xiscle de les rodes sobre els rails entrava el comboi a la plaça.  

Poc després el tramvia arrencava en direcció al centre de Barcelona.

Havia que anar a veure desfilar la caravana dels Reis d’Orient. A més de l’espectacle era admirar la cara d’innocència de la quitxalla al veure els camells d’un Rei, els cavall de l’altre i el Rei Negre muntat dalt de l’elefant. Els patges, la vestimenta, la fanfàrria, la banda de música i per que no la Guardia Urbana en vestit de gala i drets dalt del cavall.

No ens oblidem tampoc dels caramels pel endolcir la nit dels miracles i els regals.  

Va ser un món més simple, més senzill, de regals de menys valor, de joguets de llauna i nines de roba però que omplia els cors dels infants.

Miquel Pujol Mur.