Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 18 d’octubre del 2013

SOCIETAT NEGRA d’Andreu Martin.

Aquest escrit no vol ser cap judici sobre el valor artístic ni d’escriptura del llibre només és una breu ressenya d’haver-lo llegit. M’agradaria si algú l’ha llegit conèixer el seu parer. 

He llegit el llibre “SOCIETAT NEGRA” d’Andreu Martin publicat per “La Magranadins la seva col·lecció La Negra. La novel·la ha merescut el V Premi Crims de Tinta. 

Andreu Martin i Farrero, ( Barcelona, 9 de maig de 1949) és un escriptor i guionista català.  

Aficionat a la literatura d'aventures i al còmic, durant el batxillerat va començar a escriure guions de còmics, activitat que constituiria la seva principal font d'ingressos durant més de deu anys. 

La seva obra en còmics, en guions per televisió i per cinema col·laborant amb directors com Vicente Aranda i Fernando Colomo, és ingent. 

En 1979 s'editen les seves dues primeres novel·les (Aprende y calla i El señor Capone no está en casa), escrites bastants anys enrere. Els seus llibres escrits en ocasions amb algun amic i col·laborador  han obtingut diferents premis. Llegir la seva bibliografia és endinsar-se amb llibres de varietats generes i per persones de diferents edats. 

La seva obra ha estat traduïda a l'alemany, francès, italià, lituà, holandès, basc i bable.
 
La novel·la comença “l carrer Güell de Barcelona, sobre un Lexus, troben un cap de dona tallat. I la resta del cos no triga a aparèixer, arrossegat per un Seat Toledo. L'han lligat amb una corda al cotxe mentre estava aparcat, i el cos ha quedat ocult sota el camió de repartiment que tenia al darrere. Les primeres investigacions dels Mossos d'Esquadra apunten a un cas relacionat amb els grups juvenils violents, una prova macabra o una manera brutal de passar comptes. Però al voltant de la botiga de roba a l'engròs del senyor Soong, al carrer Trafalgar, passen moltes coses, i se senten rumors d'un robatori recent a una central de diner negre”. 

I a continuació ens submergint en un món de diners, de extorsió i de tantes coses que mirades des fora potser no poden imaginar. En aquesta novel·la l’acció parla de grups de xinesos i la seva forma de realitzar negocis i netejar els diners. I en aquest món també sorgeix l’amor, però un amor amb càstig. També el tradicional problema de la relació pares i fills. 

La prosa és exquisida i fluida així com detallada la Barcelona de races, policia nacional, jutges i mossos d’esquadra. 

M’ha agradat quan he pogut desembolicar el flash-back del instant de l’acció. A qui li agradi la novel·la negra és un bon punt per passar-ho molt bé.   

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.