Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


dijous, 28 de febrer del 2013

LA MARTA.

La Marta és una nena només de sis anys. Porta una melena rosa, ben pentinada i vesteix un vestidet  d’organdí de quadrets rosa i amb les vores blanques. Les cames enfundades amb un mitjons blancs i alts i calça unes sabatetes negres amb un sivella que tanca el turmell per evitar puguin caure. La seva mirada és dolça  perquè ha crescut com una floreta protegida de qualsevol mal.

Malgrat tot el dibuix de la seva cara i cert posat dels seus llavis mostren una tossuderia i un criteri propi per tirar endavant qualsevol idea que li passi pel cap.

I ara precisament ha donat una mostra del seu caràcter, s’ha encapritxat de portar un tros de codonyat fet per la seva àvia a la senyora Eulàlia, la seva professora de música. El pare l’ha dit de portar-la en cotxe i la nena l’ha respòs:
¾    Pare, que creu que nos sé caminar. Jo no sóc com la bleda de la Carme que la porten a col·legi el pare o la mare.- Mentrestant es treu el mocador i comença a somicar i com per art de màgia grosses llàgrimes li cauen del ulls tanmateix com si fos el degotall de l’aixeta d’una font.
¾    Què has fet a la nena?- Exclama la mare a l’escoltar els plors de la nena. 

El pare fuig de l’habitació on havia comès la bretolada d’oposar-se al desitjos de la nena.
¾    Digués nena, que t’ha fet el pare perquè ploris així?- Parla dolçament la mare mentre l’acarona la cara i li dóna petonets a les galtes i als plorosos ullets.
¾    Mare, el pare em volia portar en cotxe a casa la professora.
¾    Ai, aquests homes, només pensen en asseure’s al volant del cotxe i prémer l’accelerador. No et preocupis Marta anirem  a peu, passejant tranquil·lament i veient les floretes. Mira em poso l’abric- i s’aixeca... 

Encara no ha arribat a l’habitació quan se sent un terrabastall immens. La nena  ha llançat la terrissa de la cuina de joguet  a terra i li dóna puntades. Davant d’aquest rebombori treuen el cap per la porta de la cuina els avis i també el pare des del saló. El pare s’amaga ràpidament i fa l’orni mirant el televisor. Està cansat d’aquelles famoses paraules de la seva esposa.
¾    Mira fixa’t amb la nena, ja ha tret aquest geni fort i mal xinat del Arderiu. Ai, sí m’hagués casat amb el pretendent que volia el pare, aquest sí que té una bona educació. 

O també recorda l’altre versió quan a l’inrevés la nena treu una bona nota:
¾    Fixa’t com és d’intel·ligent, com el Pons. Jo quan era petita era la millor de la classe. Veus com els ascendents del lliures pensadors com la meva família són importants genèticament. Mira’ns als meus pares i a mi, hem creat el nostre món.

Els avis han entrat en l’habitació. L’àvia es posa a recollir els trossos de terrissa per dissimular i fer veure que no ha passat res, i diu baixet a la nena:
¾    Nena, petita, no et posis així, bonica- Aleshores dirigint-se a la seva filla prorromp dient-li- Maria que li has fet, tant tranquil·la que estava a la cuina amb mi. 

L’avi com sempre calla mirant una a una a la néta, la filla i la dona, sense saber com dir que volia marxar a jugar al truc en el bar amb els companys. I mentre pensa:
¾    Calla Manel, no és el moment i si dissimuladament m’escapoleixo cap a la porta, agafo el xec i me les piro.- Però queda resta immòbil amb la mà damunt la maneta de la porta. 

Ja està quin merder, la nena plorant, la filla tibant-se els cabells de ràbia a l’escoltar les paraules de sa mare. I l’àvia atrafegada recollint la terrissa trencada i vermella de cara de tant ajupir-se. Per fi la iaia pregunta amb un fil de veu.
¾    Vols que t’acompanyi  i et compraré una joguineta nova. 

Quina mirada fa la Marta i quina patacada dóna al terra. La nena dolça i fina ha desaparegut i en el seu lloc un diable amb una cara de llavis morruts, amb una mirada traïdora i un posat rabiós i entossudit. Només els cabells rossos queden de l’àngel. Aleshores crida amb veu fosca.
¾    No, aniré tota sola que us creieu... 

I així surt contenta de casa seva amb un cistell penjant del braç.

Miquel Pujol Mur.                                                  
Berga, 17 gener 2011