Després d’una i mil proves amb blogs compartits amb excel·lents companys/es m’he decidit a la meva joventut acumulada – expressió escoltada darrerament- a publicar aquest blog.
Si les meves frases acompanyades de les fotografies de la M. Rosa, la meva parella, us són grates ambdós ens trobarem satisfets de què la nostra modesta tasca sigui del vostre interès.


divendres, 22 de febrer del 2013

QUAN L’ABANS I L’ARA REVIUEN. IV.


EN L’ESTACIÓ

La jove, una noia de aproximadament uns 35 anys, camina indecisa per la gran sala de l’estació de Montparnasse. Va carregada en una maleta amb rodes que pel seu volum segurament pot contenir tot el seu patrimoni. Per fi troba la “guichet” on compra un bitllet amb destinació a Tolosa de Llanguedoc  en el sud de França. Mira el rellotge i observa que té temps sobrer fins a la sortida del tren que l’ha de portar a un nou destí lluny de les terres on ha  viscut des de petita.  

Aquest matí ha agafat a Rennes el tren que l’ha dut a l’estació de Austerlitz de  Paris. En arribar a París ha hagut de canviar d’estació per poder agafar el tren per anar a Tolosa.

Ahir al vespre va sopar amb els seus pares l’Alice i el Gerard per acomiadar-se.  Mai s’han amagat de dir-li que són els seus pares adoptius. Però ningú podia mai pensar que uns pares biològics haguessin tingut tanta cura i tanta responsabilitat en la seva educació, com havien tingut la parella que va adoptar-la en un hospici de Paris. Paris va ser el seu lloc de naixença i al mateix temps el lloc on la seva mare, no vol pensar ni en positiu ni en negatiu, va abandonar-la, segurament per raons i circumstàncies que així devien obligar-la. Suposa que deuen ser molts grans i difícils els motius que obliguen a una mare a abandonar una criatura en el torn de l’hospici o en la recepció d’un hospital.

Fa una mirada al seu voltant i cerca una taula una mica arraconada en el cafè de l’estació. La Juliette és una jove de cara agradable, de cabell ros fosc bastant llarg i recollit en una cua baixa. Alta i prima, demostra en els seus moviments l’agilitat i la força d’una persona acostumada a fer esport. S’asseu en la cadira i demana al cambrer un cafè en llet i un entrepà. Sap que quan arribi a destí tindrà molta feina per acomodar-se en la nova residència i malgrat haver concertat el lloc on farà estada, no vol posar-se nerviosa i fer tard per una menjada, ja ho compensarà a l’hora del sopar.

Torna a mirar el rellotge i no pot deixar de veure les marques que el ganivet va assenyalar en la seva pell, just en el punt on la mà s’ajunta amb el canell. Per un moment la mirada del seus ulls verds va quedar absent i freda. Va adonar-se de l’eufemisme que feia servir per dissimular un acte que havia fet per voluntat pròpia, tallar-se les venes de les dues mans i ficar-se nua en la banyera amb aigua calenta. Sort va haver de la seva companya que va torna a l’apartament perquè s’havia oblidat el mòbil i va salvar-la de morir quan quasi havia fet el darrer pas.

A partir d’aquell moment i durant bastant temps els records són confosos, soroll, colors grisos com la boira d’una mala tarda, instruments invasors del seu cos, silenci i una insistent veu que com d’una terrorista envaïa el desitjat silenci, tempesta en l’ànima, foscor i per fi sense voler-ho una llum difosa, com un far entremig dels núvols que la crida a desgrat a la vida.

Va ser una bona estudianta i va aconseguir una nota alta en el seus estudis: Filologia francesa e Història. Va fer dues bones tesis, una sobre el trobador Adam d’Halle i l’altra sobre Robespierre. Van servir-li per ser la primera de la seva promoció i van obrir-li la possibilitat d’aconseguir plaça en la mateixa Universitat, cosa que va acceptar. Aleshores va ser quan envoltada en el limbe de la felicitat, quan tot era al seu abast, quan el món era de color rosa i el futur s’obria com una poncella en les mans de l’estimada va conèixer l’amor. No va ser com altres enamoraments de joventut, va ser un sotrac nou que va omplir els seu cor. El Bernat, ros, alt, ben plantat i galant, bell com una estàtua dels antics pobladors celtes de la Bretanya. La seva pàtria d’adopció, l’estimada Armòrica que segons els texts històrics vol dir el país del pobles sobre el mar. La pàtria de Merlí, el mag i com un mag, el seductor la va conduir a la felicitat terrena. Va ser en una sortida oferta per la Universitat als seus professors per fer uns cursos de capacitació. I l’habitació del hotelet enmig dels boscos de Brekilian va ser aquells dies l’Edèn de la seva mútua entrega. La relació ha durat quasi cinc anys, només trencada ocasionalment per motius de feina, per la reticència del Bernat a conèixer els seus pares i també per la seva oposició a anar a viure junts. A la fi, la bena va caure dels ulls de la Juliette, va assabentar-se que el seu estimat era casat i havia en el seu matrimoni dos fills de curta edat. La desesperació és va apoderar de la seva ànima, la paraula adulteri es clavava profondament dins el seu pensament i sense pensar-ho gaire va intentar treure’s la vida. Què valia una vida sense ell i què poc valia una vida amb ell. Tot aquell món rosa i ple d’encontres feliços que l’havia omplert durant aquests anys es va enfonsar i va ser arrossegat en el fang. La única sortida va ser la mort i la mort tampoc la va voler.

Ja ha passat cert temps i ha tornat a refer-se més físicament que psíquicament. Ha trencat la relació en el Bernat i per assegurar-se no ensopegar dues vegades en la mateixa pedra ha demanat el cessament de la Universitat. La sort ha estat aliada seva i ha trobat una plaça de professora amb una beca per un treball d’investigació sobre els trobadors en la Universitat de Tolosa. Canviar d’aires i d’ambient, abandonar les costes escarpades i rocalloses del Atlàntic i anar al sud a prop de la costes mediterrànies. Començar de nou i oblidar. Sol, cel i una mar calmosa demana el seu esperit.  

Fa una senyal al cambrer, paga la consumició i aixecant-se va al quiosc de revistes i llibres per comprar una publicació per llegir durant el viatge.

Va a obrir la porta de la botiga i un home la deixa entrar davant seu obrint-li la porta i donant-li la preferència per passar. Sense voler hi ha un lleuger frec a la mà al passar dins la tenda. Instintivament li fa una ràpida ullada com qui no vol mirar, només per fer-li una senyal per donar les gràcies per l’amabilitat. Un home eixerit pensa, i sense voler com a contra cor, la seva ment fa una semblança entre el desconegut i el Bernat. També volta la quarantena, sembla agradable, té una mirada trista però al mateix temps intel·ligent. Segurament pot ser més lleial que el pocavergonya del Bernat més no és tan formós. Les seves idees voleien i es diu a sí mateixa:

Què n’ets de babaua, encara hi penses, malgrat tot el mal que t’ha fet. I ara que busqués? Trobar-ne un altre d’home per què et torni a fer sofrir. Els humans som com caixes tancades i qualsevol sorpresa inesperada o qualsevol esperança per poc infundada que sigui ens fa pujar l’adrenalina.
Dóna voltes per la botiga buscant en els prestatges la publicació desitjada, potser “Elle”, un llibre o un quadern de mots encreuats. L’home també sembla no tenir cap idea clara sobre el diari o revista que busca. S’entrecreuen diferents cops en el seu deambular per la botiga i finalment com de comú acord cadascú agafa una publicació i a l’uníson van a pagar a la caixa de l’establiment. Primer arriba la Juliette i l’home fa cua rere seu per pagar. La noia obre la bossa de mà però al treure el moneder li cau el mocador a terra i un objecte que era embolicat s’hi desprèn i fent un suau clic dóna unes voltes pel terra. L’home s’acota i agafa l’anell que és l’objecte caigut i li torna a la Juliette que li agraeix amb un moviment de cap la prestesa amb que ha recollit l’aliança. Immediatament un rubor puja a la bonica cara de la noia. És l’anell que va regalar-li el Bernat quan ella insistia pels anys que durava la seva relació sense haver res en clar.

Amb tot el meu amor, estimada Juliette. Ja veus que les meves intencions vers teu són les millors del món i un dia arribarà que romandrem junts per sempre. Mon amour! Mon petit chou!- En recordar-se del seu interior la primera paraula que sona és- malparit, almenys rebentessis i així sortissis dels meus records.

Amaga l’anell que era segura li havia tornat. Segurament ell en una distracció seva durant la discussió l’havia ficat altre cop dins la bossa. Devia pensar que retornaria als seus braços, li perdonaria el matrimoni amagat i es conformaria en ser la seva amant. Recorda el Bernat en la dutxa acaronant-la com si volgués esborrar la marca en la natja en forma de dues cireretes i la broma que li feia que volia mossegar-les de tant dolça que era la seva carn. Quan vanitós era que penses que amb quatre carícies i unes paraules dolces la podria dominar com si el sexe fos suficient per una dona enamorada.

Al guarda l’anell dins la bossa troba un altre objecte dur i al tocar amb més interès s’adona que és el punyalet afilat en què va voler treure’s la vida.

Foragitant els pensaments paga i adonant-se que s’apropava l’hora de la sortida del tren marxa cap a l’andana. Observa sense donar-li cap importància que el desconegut segueix la seva mateixa direcció i passa el mateix control de via.

CONTINUARÀ...

Miquel Pujol Mur.                                                              
Berga, 3 juliol 2010.